Unesco Parijs

Op 5 december 2013 was het hoogtepunt uit de ‘carrière’ van onze Sint. Op uitnodiging van het Instituut voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en het ministerie van OCW, mocht Sint de conferentiezaal van het UNESCO hoofdkwartier betreden en het woord richten tot circa 500 diplomaten van overal ter wereld.

Nadat de voorzitter van de UNESCO vergadering het woord had gegeven aan de Nederlandse Ambassadeur in Parijs, Dhr Robert Zeldenrust, zwaaide de zijdeur van de conferentiezaal open en kwam de Sint in vol ornaat binnen vergezeld door Ineke Strouken van het VIE. Sinterklaas schreed als zwaaiend op statige wijze naar het spreekgestoelte, ondertussen de voorzitter een hand gevend. Zijn ‘Comment ça va? Je suis Saint Nicholas’ ontlokte een gulle lacht in de zaal.

Na een korte speech waarin hij alle aanwezigen een cadeautje beloofde, overhandigde hij Cécile Duvelle, de leider van de immaterieel erfgoedsctie in Parijs, een rijk gedecoreerde speculaasvrijer, die door het Bakkersmuseum in Medemblik was gemaakt.

Sinterklaas legde uit dat vroeger in Nederland een dergelijk cadeau vaak werd gegeven als je een relatie met iemand wilde, in dit geval Nederland met UNESCO wereldwijd. In haar reactie zei Cécile Duvelle dat ze al getrouwd was, maar dat ze dit experiment van polygamie graag aandurfde.

Daarop volgden alle diplomaten de Sint en zijn gevolg naar een speciaal ingericht Sinterklaashuis, waar alle facetten van de traditie werden uitgelegd. Wat is banket, wat is een surprise, hoe maak je marsepein en wat is een Sinterklaasgedicht. Ook de rol van Zwarte Piet werd verteld, hoewel hij zelf helaas niet aanwezig was.

De uitgelaten sfeer met lachende mensen was nauwelijks te beschrijven. ‘Sinterklaas is net een filmster’ zei Ineke Strouken tegen het aanwezige RTL nieuws en de Franse televisie. De bijzonder happening bleef niet onopgemerkt: het schijnt dat UNESCO medewerkers uit het hele gebouw speculaaslucht kregen van het bezoek en spoedden zich naar beneden voor de chocola en marsepein.

Sinterklaas heeft met vele diplomaten uit alle landen gesproken en mag zich nu vrienden rijk rekenen uit vele landen van Sri Lanka tot Korea! Terwijl de laatste slokjes chocolademelk en brokje speculaas werden genuttigd, zat de Sint al weer op de rug van Amerigo, vliegensvlug terug naar Nederland, want met pakjesavond hoort de Sint de huizen langs te gaan! Dat is traditie!

Foto gallerij

Laatste nieuws

Wilt u altijd op de hoogte zijn van het nieuws over Sint en Piet?

Volg dan de Sint op Facebook!

 
reserveren-piet

Contact

contact piet
Heeft u vragen of wilt u informatie?

Bel of mail gerust! Wij vertellen graag over onze shows!